Anasayfa Beslenme EL HİJYENİ VE ÖNEMİ / DOĞRU EL YIKAMA TEKNİĞİ !
EL HİJYENİ VE ÖNEMİ / DOĞRU EL YIKAMA TEKNİĞİ !

Kişisel temizliğimizde, ellerimizin temizliği çok önemlidir. Çünkü eller, günlük yaşantımızda çevremiz ile her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ve bu nedenle de bol miktarda bakteri barındıran organımızdır. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında, diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.

Kişi tüm dış ortam kirleticilerinin sürekli etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki bir çok kirletici etmene dokunur. Ayakkabılarıyla gezerken kirletici bir takım öğeler basar. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. İnsan derisi bir dereceye kadar dışarıdan gelen kirleticilere karşı koruyucu bir engel oluşturmaktadır. Ancak derideki çatlaklar, yaralar bir takım hastalık etkenlerinin kolayca vücuda girmesine neden olabilir.

Kısaca kişisel bakım içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur.Bu yönüyle besin hijyeninde de önemli bir yere sahiptir.

KENDİNE İYİ BAK..

Doğru El Yıkama Tekniği Nedir?

- El yıkama öncesinde takı ve mücevher gibi aksesuarlar çıkarılır, akmakta olan su altında eller ıslatılır.
  - Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.
  - Eller su altında iyice durulanır.
  - Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanır.
  - Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır.