Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır
Anasayfa Rehberlik Verimli Bir Tatil İçin Neler Yapılabilir? / Yarıyıl Tatili İçin Velilere Tavsiyeler

Bu yazımız da "Yarı Yıl Tatili İçin Velilerimize Öneriler,Verimli Bir Tatil Nedir?" gibi konulara değindik..

Tüm öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği ve hayalini kurduğu yarıyıl tatili 18 ocak tarihinde başladı.

Çocuklarımızın vakitlerinin büyük çoğunluğunu ders çalışarak geçirdikleri yoğun bir dönemin daha sonundayız.Yıl boyunca bir maraton içerisinde olan çocuklarımızın ödüllendirilmeye ve yenilenmeye ihtiyaçları olmaktadır.İkinci dönem okula uyum sağlamaları,döneme daha istekli,dinlenmiş ve yüksek enerji ile başlamaları adına yarı yıl tatili çok güzel bir fırsat..

Burada ailelerin çocuklarına verimli bir tatil ortamı sağlamaları ilk görevlerinden olmalıdır.Öğrencilerin tatil sonunda eksiklerini gidermiş, ruhen bedenen rahatlamış ve performanslarını daha iyi bir seviyeye çıkartmış olarak döneme başlamaları,tatilin kalitesini belirleyici unsurdur. Ailelerin, çocuklarına biten bir dönemin stresini atmak ve onları motive etmek için, abartılmadan seçecekleri bir karne hediyesi, hediye sevincini yaşatmak adına uygun olacaktır.

Verimli Bir Tatil İçin Neler Yapılabilir?

Ailelerin çocukları ile zaman geçirmek adına iyi bir fırsat olduğu bu dönem için, planlayabileceği bir kaç eğlenceli alternatif öneri arasında;

1. Öğrenme fırsatı sunmak adına ,tarihi ve kültürel gezilerde bulunmak,
  2. Sinema ,tiyatro,konser,gösteri gibi sanatsal faaliyetler de bulunmak,
  3. Genel kültürlerini geliştirmek adına kitapçıları gezmek,teknoloji ve bilim sergileri fuarlarına katılmak,
  4. Hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlayacak,hayvanat bahçesi ve diğer canlıları tanıyabilecekleri mekanları ziyaret etmek,
  5. Kişisel ve sosyal gelişimlerini destekleyecek olan atölye çalışmalarına katılımlarını sağlamak,
  6. Spor,müzik,dans,resim gibi fiziksel gelişimi destekleyici alanlara zaman ayırmak,
  7. Paten,bowling vb.eğlenceli aktiviteler yapmak,
  8. Aile içi bağları güçlendirmek adına akraba ziyaretlerinde bulunmak ve ayrıca ailelerin çocukları ile ev de vakit geçirdikleri zaman dilimleri içinde ev oyunları düzenlemek,birlikte yemek yapmak bunların arasında sayılabilecek en iyi seçeneklerdendir.

Burada atlanmaması gereken bir konu olarak,planlamaya alınacak etkinliklere çocuklarla birlikte karar verilmeli,hayalleri için firsatlar sunulmalıdır.Özel alanları, kişisel istekleri göz önünde bulundurulmalı,empati yapılmalı ve arkadaşlarına vakit ayırmaları için teşvik edilmelidir. Ayrıca tv ve bilgisayar kullanım istekleri konusunda,tatil de olsa kurallarımız geçerli olmalıdır.Teknolojik aletler belirli zaman dilimleriyle sınırlandırılmalı, çocuğun bu zaman diliminde hangi teknolojik aletle vakit geçireceği onun tercihine bırakılmalıdır.

Dikkat Etmemiz Gerekenler ! Neler Yapmamalıyız?

Aile olarak çocuklarımızın yanında olduğumuzu hissettirmek bizlerin en önemli sorumluluğudur.Sadece karnedeki kötü notları değerlendirmemek,başka bir öğrenci ile kıyaslamamak gereklidir.Onların yalnızca olumsuz özelliklerine yönelmek, yapılabilecek en büyük hatalardandır. Bu dönem de internet kullanımını denetim altında tutmak,kitap okumalarına teşvik etmek,az da olsa ders tekrarlarını sağlamak,uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmek de önemli standartlardandır.

Genel olarak çocuklarınıza kulak vererek,sevdikleri ve zevk aldıkları faaliyetleri birlikte yaparak, çalışmalara biraz daha keyif katmış ve tatili daha anlamlı hale getirmiş olacaksınız.

İYİ TATİLLER....